CSM MEDIA - Kommun & Förvaltning
Annons
Kommunerna tar över insamlingen av hushållsförpackningar
Kommunerna tar över insamlingen av hushållsförpackningar
Annonser
Sverige står inför en av de största förändringarna inom avfallshantering på många decennier. Den 1 januari 2024 tar Sveriges kommuner över insamlingsansvaret för hushållens förpackningar och FTI, som hittills samlat in förpackningar på uppdrag av sina anslutna producenter, avvecklas. Under året som gått har FTI kraftsamlat för att överföra all sin samlade erfarenhet till kommunerna med målet att skapa så goda förutsättningar som möjligt för en smidig övergång.
​
Grunden till förändringen är det regeringsbeslut om en ny förpackningsförordning som kom sommaren 2022. Förordningen syftar framför allt till att öka återvinningen av förpackningar, och en följd av det är att kommunerna nu tar över insamlingsansvaret för hushållsförpackningar. Det innebär en stor förändring, sett till den komplexa och omfattande logistiken bakom förpackningsinsamlingen, men förhoppningen är att återvinnarna inte ska märka av förändringen.
​
– Övergången kommer i praktiken att ske över en natt under jul- och nyårsfirandet, som utgör den mest insamlingsintensiva perioden på hela året. Det ställer höga krav på kommunernas planering och förberedelser, säger Malin Ryding, kommunikationschef på FTI.
​
För att övergången ska bli smidig och påverka invånarna så lite som möjligt har FTI erbjudit samtliga kommuner att ta över återvinningsstationerna till ett mycket förmånligt pris, något som de flesta har valt att göra.
– Förpackningsinsamling är en viktig samhällsfunktion som berör alla invånare - den måste fungera och vara tillgänglig för alla. FTI:s återvinningsstationer har utgjort ett välfungerande, rikstäckande och tillgängligt insamlingssystem sedan 1994, och det är glädjande att 95 procent av kommunerna har valt att ta över stationerna, säger Malin Ryding.
​
Sedan regeringsbeslutet sommaren 2022 har FTI haft ett nära samarbete med Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, i syfte att underlätta för och stötta kommunerna i övertagandet.
​
– För att skapa goda förutsättningar för en fortsatt hög insamling och högre återvinningsgrader, har vi valt att vara generösa och transparenta med hur vi har arbetat. Vi har delat med oss av de erfarenheter och insikter som vi har samlat på oss under närmare 30 år. Kommunerna har fått ta del av statistik, guider, rutiner, kommunikationsmaterial och annan stödjande dokumentation. Vi upplever att det har tagits emot väl och att kommunerna är väl förberedda, säger Malin Ryding.
​
Från den 1 januari 2024 är det alltså till kommunen eller det kommunala avfallsbolaget som privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsägare ska vända sig med ärenden och frågor som gäller insamlingen av hushållsförpackningar.
​
– Vi önskar kommunerna lycka till i sitt nya uppdrag, de har goda förutsättningar för att lyckas då de redan har erfarenhet av att hantera kommuninvånarnas avfall och har etablerade kommunikationskanaler för information. Det viktigaste av allt framåt är att vi alla fortsätter att källsortera våra förpackningar och lämna dem till återvinning – varje förpackning räknas, säger Malin Ryding.

Box 101, 739 22 Skinnskatteberg
Besöksadress: Kommunhuset, Kyrkvägen 7
Telefon: 0222-51 55 00
​
-Kultur och Fritid
​
​

Barn & Utbildning
971 85 Luleå
Besöksadress: Repslagargatan 6
Telefon: 0920-45 30 00
​
-Barn- och utbildningsförvaltningen ansvarar för Luleå kommuns skolväsende från förskola till och med gymnasieskola