top of page
eurovision.jpg
umeå universitet.jpg
insamling.jpg
oskarshamn.jpg

Annons

Härjedalen.jpg

Hjällbo Centrum, här kommer det nya biblioteket att flytta in. Fotograf: Carina Gran

Oskarshamns kommun har antagit en ny energi- och klimatplan

Annonser

Att ha en energiplan i kommunen är inte bara ett lagkrav, det är också ett viktigt verktyg för att implementera hållbarhetsåtgärder och för att följa upp dessa systematiskt. Nyligen antogs en ny energi-och klimatplan i Oskarshamns kommun. Arbetet med planen har pågått under 2023 och Oskarshamns kommun har tillsammans med Energikontor Syd drivit arbetet genom att samla en energigrupp med en bred kommunal representation.

​

– Genom samarbetet med Energikontor Syd har vi fått ett framåtdriv i arbetet, kunnat hålla fokus och samtidigt fått värdefull kunskap genom gemensamma kunskapshöjande aktiviteter både inom kommunen och i samverkan med andra för att uppmuntra gemensamt lärande och erfarenhetsutbyte, säger kommunens hållbarhetsstrateg Sara Olsson.

​

– Våra möjligheter att stötta kommunerna med energiplaner är helt rätt i tiden och vi hoppas se flera nya eller uppdaterade kommunala energiplaner de kommande två åren, säger Göran Gustavsson, projektledare Energikontor Syd och fortsätter:

​

– Vår roll som Energikontor är inte att skriva en energiplan till kommunen utan att i samverkan med kommunens energigrupp leda arbetet med processen att ta fram planen.

​

Arbetet med energiplanering lokalt i kommunerna är helt i linje med satsningar på nationell nivå där regeringen ska satsa 830 miljoner kronor på utvecklad energiplanering de kommande tre åren. Syftet är att förstärka kommunal och regional energiplanering för att klara av omställningen till ett fossilfritt och konkurrenskraftigt samhälle. Förändrade förutsättningar i elsystemet har också utmaningar som gör att energiplanering med fokus på elnätet behöver samordnas på lokal, regional och nationell nivå.

​

Kommunens nya energi- och klimatplan har tagits inom ramen för projektet Own Your SECAP, som är en del av EU-programmet LIFE. SECAP står för Sweden Energy and Climate Action Plan och projektet syftar till att bidra till att Sveriges kommuner ska uppfylla nationella och regionala energimål.

​

Kommunens arbete med energi- och klimatplanen lyftes som gott exempel

​

Energikontorets arbete med energiplaner presenterades på Energikontor Syds årliga regionala energikonferens ”Energiting Syd” som i år arrangerades i Hässleholm. Just nu har Energikontoret genom EU-finansiering möjlighet att intensifiera arbetet med energiplanering i hela syd. Under konferensen lyftes arbetet med Oskarshamns energi- och klimatplan fram som ett gott exempel och flera kommuner som var där och lyssnade hade möjlighet att dra lärdomar, byta erfarenheter och kontakta Energikontor Syd för fördjupat stöd.

skinnskatteberg.jpg

Box 101, 739 22 Skinnskatteberg

Besöksadress: Kommunhuset, Kyrkvägen 7

Telefon: 0222-51 55 00

www.skinnskatteberg.se

​

-Kultur och Fritid

​

​

luleå.png
Barn & Utbildning

971 85 Luleå

Besöksadress: Repslagargatan 6

Telefon: 0920-45 30 00

www.lulea.se

​

-Barn- och utbildningsförvaltningen ansvarar för Luleå kommuns skolväsende från förskola till och med gymnasieskola

KONTAKT

Box 895, 114 79 Stockholm

Tack för ditt meddelande!

bottom of page